Il fait froid

Det är så fint här nu. Alla färgglada löv vid boulevarderna, det känns så otroligt franskt och jag gillar det faktum att solen börjar gå ner tidigare. Det blir ju som så mycket mysigare då.
 
Försökte fånga det på bild, gick sådär. Men här kommer några bilder på min gata, gillar min del av Angers väldigt mycket.
 
 
Och här bor jag! Det ser inte så vidare stort ut men det är tre fulla våningar och jag tror att jag får det till sju sovrum. Fönstret på andra våningen till vänster hör till mitt rum.
 
-

Questions

Var du ofta ensam innan i den förra familjen?! ;)  

 

Min värdmamma jobbade ofta till åtta-nio på kvällarna, även helger, så det var ofta bara jag eller jag och min värdsyster hemma. Men det var dock inget jag hakade upp mig på särskilt mycket! 

 

Har YFU någon policy som säger att man inte får dricka alkohol på ubytesår även fast man är över 18? Är bara nyfiken, eftersom jag nog ska åka med de nästa år! :)

 

Nej, man får inte dricka alkohol även om man är över arton! Det är en av reglerna som gäller när man åker på ett high school-år med, vad jag vet, alla organisationer. Det är dock lite speciellt i Frankrike då man ofta får smaka på vin och liknande drycker redan när man är väldigt ung. Så här är det faktiskt okej för oss att dricka alkoholhaltiga drycker i sällskap med värdfamiljen som en del i att uppleva kulturen. Och vad kul att du vill åka på ett utbytesår med YFU! Jag har inte ångrat en sekund att jag valde dem som organisation!

 

Har du knäckt gåtan med kindpussandet än? Vilken sida börjar man med, hur många och när kindpussas man absolut inte? Gäller samma "regler" över hela landet?

 

Det är en hel vetenskap i sig det här med kindpussandet. Och olika regioner har sina egna regler, tror att det kan variera mellan en till fyra kindpussar till exempel. Här gäller två och det vanligaste är att man börjar med höger kind.

Det är väldigt ovanligt att två killar som träffas kindpussas. Möööjligtvis om de är riktigt goda vänner men det är extremt sällan, de tar i hand istället. Men tjej-tjej och tjej-kille så är det inga konstigheter. Har dock med ålder att göra också. Ska jag till exempel hälsa på en äldre man så är det vanligt att vi skakar hand.

Sen beror det lite på vilken situation man befinner sig i också, om man kindpussas eller inte. Men det är jag fortfarande lite osäker på så jag följer med strömmen liksom. Så nej, ännu är inte gåtan helt knäckt. Men snart så! Kan återkomma till detta ämne senare!

 

-


Deux mois

Precis i detta nu så är det två månader sedan jag lämnade Östersund. Två månader exakt sedan jag stod där på tågstationen och sa hej då. Det känns som en avlägsen dröm på något vis när jag tänker tillbaka på det. Det är så länge sedan men samtidigt inte.
 
Att överhuvudtaget tänka på saker i Sverige känns extremt overkligt och konstigt. Livet fortsätter liksom där borta men jag är inte där.
 
Jag visade aldrig dessa bilder. Kan vara för att jag själv inte ens tittade på dem förrän efter ungeför en månad. Gruvade mig liksom för att göra det då jag inte visste hur jag faktiskt skulle reagera. 
 
Men det är ju inte som att vi aldrig kommer att ses igen, jag kommer ju faktiskt tillbaka. Då med mer erfarenhet och ett nytt språk. Så varför vara ledsen?
 
 
 
-

Otroligt exotiskt

Jag håller just nu på att svara på några frågor som dykt upp. Och har ni några funderingar så är det alltid bara att skriva en kommentar här på bloggen. Allt börjar liksom bli så vardagligt så ibland så är det lätt att glömma bort vad det är som är intressant att läsa om.
 
Och ja, jag ska självklart berätta mer om min värdfamilj. Jag har ju i princip inte berättat någonting om dem ännu. Så inom de närmsta dagarna kommer ett sådant inlägg att dyka upp här.
 
Idag så jag göra något otroligt exotiskt med några vänner. Jag ska åka skridskor! Och nej, så kallt är det inte för det är en inomhusrink. Men superexalterad!!! Har planerat att visa mina nordiska vikingskills där på isen, måste ju representera Sverige liksom. Och förhoppningsvis så kan det bota min snö-och-kyla-saknad som faktiskt har börjat växa lite smått inom mig.
 
-

Blandade bilder

Mobilbilder från den närmaste tiden.
 
-

La Suède et les États-Unis

Utbytesstudenter är härliga människor.
 
 
Och då spelar det aldrig någon roll att det regnar eller är dåligt väder ute. Det finns alltid något att göra.
 
-

Vacances

Två veckor med lov har jag framför mig nu. De tidiga mornarna kommer jag inte att sakna ett dugg. Även om det är lite småmysigt att promenera till spårvagnen i morgonkylan och i halvmörkret då solen inte hunnit gå upp än. 
 
Men det är även fint att sitta på café och fira att lovet är här.
 
 
Den första veckan kommer jag att spendera här i Angers. Har inga riktiga planer alls, sådär som det ska vara ibland. Nästa söndag till fredag kommer jag dock spendera i Normandie! Berättar mer om det senare.
 
-

Timid Party

Lördag kväll var jag på någon form av konsert. Fast det var mer DJ-aktigt. Fast samtidigt för dålig musik för att vara DJs. Det var dock hur bra som helst så vi ger det helt enkelt inget namn.
 
Jag var där med min värdsyster och hennes vänner, men väl där träffade jag även väldigt många andra som jag kände. Börjar märkas att jag varit här ett tag nu då jag med jämna mellanrum stöter på bekanta ansikten.
 
Tror det började klockan 22 och vi kom dit vid 23 tror jag. Dagen efter sov jag dock mest då vi dansade till efter 3 på morgonen. Hade hur kul som helst.
 
Tar och lånar en bild från Facebook.
 
 
Och så en egen sådär otroligt fin bild.
 
För ja, nu är internet tillbaka i mitt fina hem.
 
-

Hier

Har för tillfället inget WiFi här hemma så uppdaterar lite kortfattat med mobilen just nu. Igår kväll var jag på techno-konsert med min värdsyster och hennes kompisar, hade hur kul som helst.

Hade även utbytishäng igår med Mathilde, en amerikanska som går på min skola.

Bilder kommer så fort WiFit får för sig att fungera igen. Hörs hej!

Helkasst ljud

Jag har det jättebra här. Maten är jättegod, crêpes med nutella till efterätt nästan jämt, biljett till konsert på lördag köpt, heltäckningsmattan på mitt rum är mjukast i världen, och ja, jag har eget rum, Frankrike förlorade inte mot Spanien, Sverige förlorade inte mot Tyskland, jag blir hela tiden bättre på att prata franska och min nya värdfamilj är bäst.
 
För ja, jag märker verkligen att jag har utvecklat min franska väldigt mycket den senaste tiden. Mina klasskompisar säger det också, sånt gör mig glad. I min förra värdfamilj pratade jag inte särskilt mycket alls och de ansträngde sig inte riktigt heller för att jag skulle kunna förstå vad de pratade om. Men nu är det helt tvärtom och jag märker att jag faktiskt har lärt mig en massa franska, även om jag inte haft tillfälle att använda den på riktigt. 
 
Eller så är det helt enkelt för att jag är gladare här och alltså orkar anstränga mig mer. 
 
Och när vi pratar om att jag orkar anstränga mig så bortser vi nu helt från det faktum att jag sov mig igenom min två timmars långa skoldag idag. Men ibland är filosofin inte särskilt skoj. I alla fall inte när vi tittar på en två timmars monolog om begär och lust med helkasst ljud.
 
 
Mitt underbara rum.
 
-

Ett stort hus

Hunnit packa upp och landa i mitt nya hem nu. Det är ett stort hus och en stor familj. Det här kommer bli bra.
 
 
Utsikt från mitt rum.
 
Här är det tydligen människor hela tiden. Vänner och familjemedlemmar kommer och går så man är sällan ensam hemma. Just nu är jag lite smått förvirrad då jag inte vet vilka som egentligen hör till familjen och inte. Men det är fint det här.
 
-

Gör om, gör rätt

Imorgon förmiddag är det dags.
 
Idag har jag packat och yrat omkring på supermarket i jakt på kakao. Det hittades inte/jag orkade inte fråga efter det. Så ikväll ska jag bjuda på sockerkaka istället för kladdkaka. Men det funkar det med. 
 
 
Nästa gång vi hörs är jag i en ny bostad!
 
-

Långt ifrån

Jag skulle kunna klaga på att det regnar här i min franska stad för tillfället. Eller så kan jag vända på det hela...
 
 
...och säga att vi iallafall har en temperatur som ligger långt ifrån att bli ensiffrig. Så bara för att jag kan.
 
HAHAHAHHA.
 
-

Byta familj

Som jag nämnt tidigare så har inte allt varit helt hundra den senaste tiden. Men nu är allt klart så nu kan jag äntligen skriva om det här.
 
Det har inte fungerat så bra med min nuvarande värdfamilj så på söndag kommer jag att byta familj.
 
Det finns ganska många orsaker till varför det inte har fungerat. Och det är många orsaker som jag inte kommer att skriva om här så att alla kan läsa det. Såklart. Det förstår ni ju.
 
Så det blir liksom en nystart för mig nu. Förhoppningsvis blir det bättre denna gång. Men det tror jag att det kommer att bli.
 
Jag vet inte så mycket om den nya familjen ännu. Det enda jag egentligen vet är att det finns en dotter i familjen som är i min ålder.
 
Så nu vet ni det! Och jag kommer såklart att berätta mer allt eftersom.
 
-
 
 
 

En liten sjukdom

En liten sjukdom hindrade mig från att gå till skolan idag. 
 
Så idag har jag gått runt i tjocksockar, sovit och konstaterat att det har regnat ute. Det gjorde mig på lite bättre humör att veta att samtidigt som jag sitter här inne i värmen så är min klass ute i regnet och spelar golf.
 
Så för att sammanfatta min dag så kommer här fyra helt misslyckade bilder på mina sockor.
 
 
-

Sånt där som stämmer

 
-

Geografiprov

I går hade min klass geografiprov. Något om export tror jag. Ja, ungefär så stor koll hade jag där jag satt tillsammans med alla andra och väntade på att få provpapperet och därmed bekräftelsen på precis hur dålig koll jag hade.
 
Det var en världskarta utan namn och bara landsgränser. Plus en text med instruktioner på vad som skulle göras. Den var dock handskriven = i princip oläslig. Sen kan jag inte påstå att jag ansträngde mig för att försöka förstå den heller.
 
Tänker. Okej, här sitter jag nu. Alla andra har börjat rita med alla möjliga färger och drar pilar hit och dit. Okej, här ska jag nu sitta i två timmar. Jag kan ju inte bara sitta här och stirra på denna svartvita karta.
 
Får världens bästa idé. Så spenderar kommande två timmar med att fylla i alla världens länder som jag kan på svenska.
 
Lämnar in. Får beröm för min kreativitet. Tackar och går därifrån.
 
Ska bli intressant att få tillbaka detta prov senare. Inte för att jag lär få något betyg precis men ändå.
 
-

Nyponsoppa

I ett av paketen hemifrån fanns något jag längtat efter väldigt mycket. Nyponsoppa. 
 
 
-

Höst

Det börjar bli kallare även här nu. Det regnar ofta och temperaturen når inte alltid upp till tjugo grader. 
 
Speglar lite mitt humör just nu. Ska förklara mer senare. Lovar. 
 
Men verkar inte riktigt som att alla här är överrens om vilken årstid det egentligen är. Folk i shorts trängs med folk iklädda vinterkappor på gatorna. Blir inte riktigt klok på detta. Själv ligger jag där någonstans emellan. Växlar mellan converse och ballerina, jeansjacka, kavaj och skinnjacka.
 
Enligt mig så är det höst nu iallafall.
 
 
-

Lunchen i skolan

Såhär går det iallafall till på min skola!
 
Här har alla elever ett varsitt lunchkort och ska man äta lunch i matsalen på skolan så måste man registrera detta kort vid en automat innan klockan 10.00. Sen registrerar man kortet vid ett till tillfälle innan man får tillträde till matsalen. Och slutligen ytterligare en gång för att hämta ut en bricka. För en bricka behövs för här pratar vi inte en ensam tallrik tillsammans med en bit hårdbröd och ett glas mjölk.
 
Man väljer en förrätt. Ofta kan man välja mellan en massa grönsaker eller frukter och ibland även något mer tillagat.
 
Därefter väljer man en efterrätt. Här finns det alltid yoghurt och frukter. Sen varierar det men hittills har det funnits chokladmousse, någon form av rulltårta, något sockerkaksliknande och hur många olika bakverk som helst. Väldigt svårt att välja vissa dagar.
 
Baguetter och olika sorters ost finns varje dag. Även annat bröd.
 
Sen till varmrätten. Här står, vad jag skulle vilja kalla för, mattanter och lastar upp mat på tallrikar. Men vad jag inte förstod i början var att man får säga själv vad man vill ha för mat. Det finns ofta två sorters kött eller fisk, couscous, pasta eller ris och ett vegetariskt alternativ. Och grejen är att det är gott. Alltihop.
 
Men å andra sidan så kostar maten här pengar till skillnad från i Sverige. En lunch kostar ca 4€, ungefär 35kr.
 
Övriga observationer: Franska skolungdomar äter hur fort som helst. Spelar ingen roll hur fort jag äter, de är klara långt före mig ändå. Och nej, det beror inte på att jag äter långsamt då jag hört samma sak från andra också. 
 
Ska ta en bild någon dag snart!
 
-
 

Födelsedag

Idag är det sjutton år sedan jag föddes och inte kunde jag då veta att jag skulle fira denna dag i ett helt annat land.
 
Kom hem från skolan för ett tag sedan, slutar klockan tio. Klockan tolv ska jag möta upp svenska Emilia  för att äta lunch hemma hos vår snälla YFU-representant. Sen har jag franskakurs klockan 17 i tre timmar tror jag. Efter så blir det födelsedagsmiddag här hemma!
 
Vaknade upp med världens bästa presenter hemifrån Sverige. Saknat mjölkchoklad så otroligt mycket och jag gillar inte ens det i vanliga fall. Skumt det där.
 
Så sjutton år. Ett år kvar till arton. Detta året ska jag göra till det bästa året i mitt liv, var så säkra på det!
 
 
Denna dag blir dock inte riktigt som jag hade tänkt på förhand, för det har hänt lite saker här. Kommer självklart att berätta mer, men väntar lite tills jag själv har lite bättre koll på läget.
 
-

RSS 2.0