Fräsig fransk brytning

Hunger Games var en underbar film, en så otroligt fantastiskt underbar film.

Den största anledningen till varför fransmän inte alltid är de bästa på engelska, skulle jag tro, är att allt är dubbat. Alla filmer och TV-serier är alltså dubbade till franska. Engelskan i Frankrike är inte alls lika självklar som den är här i Sverige. Skulle en film vara dubbad till svenska så skulle vi anta att det är barn som tittar på den ju.

Så frågan är vad som kommer att hända med min engelska när jag är där borta? Vem vet, jag kanske kommer få såndär fräsig fransk brytning? Vore ju lite coolt ju. Med betoning på lite.-

Bara tio dagar

Igår åkte de hem igen, fransoserna. Ganska så skönt faktiskt. Det är verkligen jobbigt att ta hand om någon dygnet runt. Jag beundrar verkligen de familjer som väljer att bli värdfamilj och ta emot en utbytesstudent under ett helt år. Jag har fått lite tydligare bild över hur livet som utbytesstudent/värdfamilj är.

Så jag har nog lärt mig mer ur detta utbyte än vad jag på förhand trodde att jag skulle göra.

Jag har levt med franska omkring mig i tio dagar och jag har verkligen märkt att jag har börjat förstå vad de säger mer och mer. Och det är liksom bara tio dagar, tänk då efter tio månader i Frankrike. Jag längtar så mycket mer till mitt utbytesår nu!

MEN. Franska ungdomar har inte de bästa engelskakunskaperna i världen. Absolut inte. Långt ifrån.Alla bilder försvann när jag uppdaterade telefonen, varför? Det är straffet för att jag inte använder kameran istället.

-

Alla krafter

Det tar verkligen alla krafter att ha en annan person som man måste ta hand om HELA TIDEN. Det jag längtar efter mest just nu är att få kliva ur denna mammaroll och få ligga på soffan med en fet godispåse och slötitta på program som Scrubs och How I Met Your Mother. Jag saknar egen-tiden helt enkelt, så hoppas varför ni förstår varför jag inte är lika aktiv här som vanligt.

Idag har våra kära fransoser följt med oss på våra lektioner! De andra dagarna har de haft andra aktiviteter. Så på schemat idag stod matte och fysik, på engelska dårå. Det är dock bara fransoserna i vår klass som får privilegiet att förstå vad som sägs, alla andra klasser har ju lektioner på svenska. Men jag har en känsla av att det viktigaste inte är för dem att förstå, utan att bara få se hur det är.

Sedan blev det en utflykt till Arctura, café, skybar och 55 meter högt. Man upptäcker mycket nytt med sin stad när man upplever den som en turist.De tre tjejerna till vänster och killarna är fransoser. Han till vänster bor hemma hos mig!

-

Exotiskt sådär

 Hittills så har vi och fransoserna ägnat oss åt väldigt svenska/jämtländska saker, såsom grillat korv och åkt pulka plus lite partystämning på lördagen. I går så tog vi en promenad över isen på Storsjön, lite exotiskt sådär för människor vars skola stängs så fort det ligger 2 cm snö på marken.

Kan sammanfatta detta utbyte hittills som en ny upplevelse och att det ska bli lite skönt när de åker hem på söndag faktiskt. Det tar på krafterna att ha någon hemma hos sig som man måste se efter hela tiden.
Men jag gick in i detta med noll förväntningar så det är roligare än jag trodde att det skulle vara. Bevisar än en gång hur bra det är att inte har några förväntingar (med tanke på värdfamilj och hela utbytesåret), så det ska jag lära mig från detta.Moa får agera ansikte. Kändes lite sådär att ta kort på någon man inte känner så bra. 

-

Vem vet vad

Fransoserna har anlänt och jag har börjat förstå hur stor nytta man kan ha av kroppsspråk. Nu följer tio intensiva dagar med franska blandat med engelska, svenska och vem vet vad! Fortsättning följer.

Nödvändigt

Stipendiesökning på g.
 
Så otroligt tråkigt, men nödvändigt. Jag vill bli blond igen.

-

Med all säkerhet

"Woho, det är vår!" "Sol och bar asfalt!"
 
Fast näe va.
Imorse var det snöstorm ute. Koncentrationen är på högsta utomhus, annars sitter man med all säkerhet på den elaka och oberäknerliga blankisen som täcker gatorna, med ett gäng snygga blåmärken på g.
Är det fånigt att anledningen till att jag vill få vår tidigare (i Frankrike) endast är för att kunna skriva dessa inlägg om "hur underbart det är att våren äntligen har kommit!", medan alla andra fortfarande sitter och huttrar i vinterkylan hemma i Sverige?-

I tio dagar

På fredag så kommer jag att få besök. Ett besök som stannar i tio dagar och är franskt.
 
Jag har berättat lite om detta tidigare. Min skola har ett utbyte med en skola i Frankrike, så vi som läser franska får möjlighet att delta i detta utbyte med franska elever. Så nu på fredag så kommer fransoserna hit och ska bo hemma hos oss svenskar. (Tanken är att vi ska åka dit i tvåan, men det spricker ju lite för mig då) Hemma hos mig ska en kille bo, vet inte så jättemycket mer än så. Kan sammanfatta det som att vissa inte är så flitiga användare av Facebook som man oftast är van vid. 
Men det ska bli kul!
Så detta har inget med mitt utbytesår att göra, men det blir ju en bra förberedelse!-

Som en nybörjare

Jag har tidigare endast gillat att rita ansiktsporträtt. Men nu är det inte längre dötrist att rita andra saker än ansikten. Känner mig dock som en nybörjare när det kommer till alla dessa nya skuggpartier som inte finns i ett ansikte. Det saknas en bakgrund och lite små detaljer men vi kan ju låtsas att den är klar.I huvudet

Jag längtar tills jag åker till Frankrike. För det betyder att jag kan börja skriva om vad jag vill här. Jag kan börja skriva om min vardag på ett annat sätt.
 
Jag läser om många 12/13-utbytesstudenter som har börjat skriva packlista. Håller med om att det krävs planering när man ska trycka ner hela sitt liv i en resväska. Men personligen så kommer inte jag börja med någon sådan planering än, jag tycker att det känns lite tidigt. Det är liksom 175 dagar tills jag sätter mig på det där tidiga torsdagsplanet till Paris. 
Men jag har dock börjat planera lite smått i huvudet vad jag ska packa ner. Det känns iallafall mer intressant än att rulla tummarna och vänta.

Fasan om någon skulle stjäla hela ens liv, alltså denna resväska. Så dessa luggage tags (svenskt namn någon?)var ju lite småcharmiga.

-

Fräsiga namn

Skolan i Frankrike liknar på vissa sätt skolan här i Sverige. De väljer precis som oss en inriktning, som till exempel ekonomi, naturvetenskap eller litteratur. 12 års obligatorisk skola (tror jag?), jag kommer troligtvis att hamna i år 11, Première som det så vackert heter. Tänk om vi skulle få ha lite fräsiga namn på våra olika år. Inte? Nähä.
 
Jag vet inte vilken "linje" jag kommer att gå, men jag skulle troligtvis få ut mest av att gå scientifique med tanke på att jag går natur. Men eftersom året inte kommer att räknas så borde ju det inte spela så stor roll? Fortsättning följer kring detta.
 
MEEEEEN. Den franska skolan är tuff. Det har alla som jag pratat med inte varit sena med att påpeka. Ska bli en upplevelse antar jag. 
Har en känsla av att jag-önskar-att-jag-var-fyra-år-och-fick-leka-i-sandlåtan-hela-dagarna-istället-känslan kommer att besöka mig med jämna mellanrum dock. Men det blir väl inget nytt.Vilken otroligt muppig bild. Nu ska jag sova.

-

Gillar starkt

Jag fick ett samtal igår eftermiddag från YFU. Jag undrade lite om den franska skolan så en fransyska ringde upp mig igår och berättade lite om hur den ser ut. Jag kan förklara det lite bättre senare!

Samtalet ägde rum på engelska då då, inte göra saker mer komplicerade än nödvändigt. Men jag gillar starkt det faktum att jag inte drar mig från att prata engelska längre. Jag har verkligen märkt en stor skillnad mot i höstas, innan skolan började. Jag går ju natur internationell så jag läser alla ämnen på engelska. Jag vet inte om min engelska har förbättrats men mitt självförtroende när det kommer till att prata engelska har definitivt blivit större.
Det är ganska så kul. Tänk då vad drygt tio månader med franska dygnet runt kommer att göra!MEN NU SKA JAG HA SPORTLOV TILL HUNDRA.-

Sex månader

Ni kan väl låtsas att jag skrev detta igår är ni snälla.

Ett väldigt speciellt datum idag (igår)! En aning förvirrande när månaden inte består av 30 dagar men ändå. Det är exakt sex månader kvar tills jag åker, den 30 augusti! 
Men inte nog med det, det är exakt sex månader sedan skolan började i höstas. Så är det exakt sex månader sedan jag träffade några av de mest underbara människor på denna jord!Lånade denna bild av Erika.

-

I förra inlägget

Jag fick en fråga om var jag har köpt den undre boken i förra inlägget.

Jag köpte den på Adlibris. Här kan man beställa den!-

RSS 2.0