Deux mille douze

 
Ett år har passerat sedan jag satt där med mina första euro införskaffade för mitt år i Frankrike.
 
 
Hade brunt hår och tydligen mycket fritid.
 
 
Saknar min underbara kofta. Den tog liksom lite för stor plats i bagaget.
 
 
Fick veta att jag blivit tilldelad YFUs Europastipendium. Var väldigt glad.
 
 
Levde på att få brev från YFU.
 
 
Mitt hår gick och blev blont igen automatiskt.
 
 
Moa min Moa. Vi hade mycket kul för oss i somras.
 
 
Peppade till tusen.
 
 
Det var varmt typ fem dagar på hela sommaren. Peppade därför ännu mer.
 
 
Hamnade tillslut i Frankrike, närmare bestämt i Bapaume på läger.
 
 
Efter första dagen i skolan var jag väldigt förvirrad.
 
Trodde att jag var rent allmänt väldigt nöjd med livet. Hade dock stora problem med min dåvarande värdfamilj.
 
 
I ett nytt hem och jag förstår hur dåligt jag mådde tidigare. Lycklig på riktigt.
 
 
Det blev jul.
 
 
Och nu har ett helt år passerat. Jag är på många sätt inte samma person som på den fösta bilden. I och med att detta året tar slut så påbörjar jag min femte månad i Frankrike. Jag har varit borta hemifrån i fyra månader. Borta från allt och alla som jag känner. Helt själv. Och jag kunde inte vara stoltare över mig själv än vad jag är just nu.
 
-

"Bah tu parles très bien francais"

När det kommer till det franska språket så hade jag en period då jag kände hur jag verkligen utvecklades jättemycket. Sen har det liksom stannat av och det har nästan känts som att jag gått bakåt i utveckligen. Är ganska så säker på att det inte är sant dock men har ändå känt mig otroligt frustrerad och nästan lite stressad och orolig över att kanske inte hinna lära mig så bra franska som jag skulle vilja innan detta året är slut. Men jag är allmänt ganska så hård mot mig själv. Jag vill alltid vara bäst på allt jag gör, något annat räknas inte. Och det är ju ganska så naturligt att jag inte är bäst på franska när jag befinner mig bland människor som pratat detta språk sedan de lärde sig gå. 
 
Så jag ska ge franskan lite mera tid och även mig själv mer tid för att lära mig att uppskatta och vara nöjd med den utvecklig som jag hittills gjort.
 
Jag kallar inte mig själv flytande på franska men jag kan säga allt jag vill och jag förstår typ allt. Så ja, det största problemet är nog jag själv just nu.
 
 
-

Non, elle parle anglais

Spenderat eftermiddagen med Elena, australiensiskan. Vi åt crêpes, det var gott.
 
 
Och här ser ni någon som förhoppningsvis inom en inte allt för lång framtid kommer att sitta på ett plan för att hälsa på en otroligt härlig australian girl! Drömmen att åka till Australien har vaknat till liv. Hörde ni det mamma och pappa?
 
-

Noël

På julaftonsmorgonen klev jag upp och var otroligt sugen på att göra kola. Så en dryg timma senare stod sats chokladkola färdig. Det blev en succé bland fransoserna.
 
Hemma var det julfint. Det är det för den delen fortfarande.
Sådär lagomt bra fokus.
 
Sen börjades det ordnas för julaftonskvällen. Så det stökades i köket i princip hela dagen. Sen klockan 20.00 befann vi oss dock i kyrkan för julmässa, det var otroligt julmysigt. Den slutade någon gång runt 21 men i kyrkan verkade hela min värdfamiljs umgåskrets befinna sig så strax efter 22 var vi återigen hemma, lite lagomt hungriga sådär efter att knappt ha ätit på hela dagen. 
 
Men först drack vi fördrink och åt foie gras. Gåslever är typ det godaste som finns har jag upptäckt. Sen bytte vi julklappar och det återkommer jag till vid ett annat tillfälle!
 
Förrätten bestod av räkor, mango och annat gott.
 
Claire, Hélène och Damien - värdsyskon.
 
Nadia, min värdmamma, och Claire.
 
Och här är vi alla. I ett något mindre format.
Mathieu, Guillaume, Hélène, Damien och Claire. Marine, Nadia och jag. Solène, Nicolas och David.
 
Hade som sagt en otroligt bra fransk jul med underbar mat och underbara människor! Har ingenting emot att fira jul i detta land igen!
 
Joyeux Noël.
 
-

Oui je sais

Jag har haft en otroligt fin jul på alla sätt och vis. Nästan lika bra som den där hemma (jag upprepar, nästan, då inget slår att fira med sin egen familj).
 
Jag vet att ni vill att jag ska uppdatera mer. Jag ska försöka. Men perfektionist som jag är så vill jag att mina inlägg ska vara perfekta med alla de rätta bilderna och de rätta meningarna. Och det kräver sin tid. Men nu har jag lov så jag ska försöka sammanfatta den senaste tiden lite bättre nu.
 
Imorgon ska jag luncha på stan med en australiensisk tjej som bor hemma hos en tjej i min klass över jul i. Ska bli härligt att prata lite engelska och speciellt lyssna på den vackraste accenten i världen.
 
Så ha tålamod med mig så återkommer jag väldigt snart.
 
-

La fin du monde

Igår slutade jag klockan elva så tog tidigt lov. Firade med att äta på Donken för första gången sen jag kom till Frankrike. Stripsen smakade precis som att sitta på Donken hemma på Stortorget och allt som hör till det. Det var fint det.
 
 
Var på stan fram tills ca 17 då jag begav mig hemåt för att göra mig iordning för kvällen. Jordens undergång var verkligen en stor grej här. Det pratades om den på TV och det anordnades hur många fester som helst igårkväll. Måste ju firas att man överlevt liksom.
 
Mötte upp Manon, Mathilde och Anne Lise vid 21. Vi gick därpå hem till en tjej som jag nu helt glömt bort namnet på (standard). Där var mycket folk, träffade bland annat på en tjej som nyligen hade varit i Sverige en vecka. Hon visade stolt upp sina kläder som hon köpt på BikBok och Gina, hade typ glömt bort dessa affärer.
 
Sen begav vi oss till den riktiga festen, Modern Party. DJen sög, men det gjorde inte så mycket. Vi hade ju liksom precis överlevt jordens undergång.
 
 
Anne Lise et Manon och ett par sjukt coola hittade brillor.
 
-
 

Père noël

Idag var det jullunch i matsalen på skolan. Maten var dock inte så mycket bättre än vanligt. Men då mäter jag med franska mått, maten i skolan är så otrooligt mycket bättre än i Sverige. Idag fick vi kyckling och potatiskroketter plus en massa efterrätter och grejer.
 
Sen den lilla detaljen att jultomten traskade runt i matsalen också. 
 
José, Mathilde, Niels, Adrien et moi. Och ja, jag har jeansjacka den 20 december.
 
-

Mardi

Idag var en bra dag. Det går verkligen upp och ner det där, men mest upp. Därför blir nedgångarna extra påtagliga (säger man så?).
 
Slutade klockan elva då mina två timmars engelska på eftermiddagen var inställda. Spenderade ett par timmar i centrum med Mathilde varpå vi traskade tillbaka till skolan lagom till klockan 16 då hon hade fysiklektion (kära fysik, börjar sakna dig mitt ibland alla dessa filosofilektioner). Placerade mig i salen-där-alla-är-på-håltimmar och översatte komplikerade filosofiord för att invänta en viss Jules som slutade klockan 17.
 
Kommer senare hem och möts av ett paket och ett brev från Sverige, alltid lika underbart. Julklappar från farmor och en julhälsning från Nils och Tuva. Det tackar jag så jättemycket för!
 
Äter middag vid 19h30 och hänger lite tvätt och nu har ni koll på min dag.
 
 
-

Je ne peux pas

Har tappat engergin. När jag är på skolan eller med vänner vill jag bara hem och vara helt själv på mitt rum. När jag väl är hemma blir jag stressad över att jag inte är ute och gör något. Är frustrerad för det känns som att min franska inte utvecklas, vill kunna prata som alla andra. Är bara trött hela tiden. Är frustrerad för att jag är trött hela tiden. Har ont i halsen. Har tappat motivationen.
 
Har dock ingen hemlängtan. Vill inte till Sverige. Vill vara här. Gillar mitt liv här. Men gillar inte mig själv just nu. Jag är ju som jag alltid har varit. Jag står still i utvecklingen. Och man ska väl utvecklas när man är borta såhär, eller hur? Vill kunna prata franska, vill vara öppen och glad. Men orkar inte.
 
Och det som nästan är mest jobbigt är att jag orkar inte inte går att översätta till varken engelska eller franska.
 
-

Samedi à Paris

Spenderade som sagt helgen i Paris. Jag åkte upp med min familj och vi bodde fredag till söndag hos min värdpappas föräldrar som bor cirka 20 kilometer från centrala Paris.
 
Lördag morgon tog vi, jag, min värdpappa, två av min värdsystrar och en av mina värdbröder le RER (typ som
métron men den sträcker sig längre utanför staden) in till Paris. Där gick vi omkring och spanade in all juldekoration och skyltfönster, Paris är verkligen vackert under julen.
 
Inne på Galleries Lafayette.
Brad Pitt, jag och Solène, min värdsyster.
Utanför Printemps. Moi, Helene, David et Solène. De är tre av mina värdsyskon.
Moi et Solène.
 
Sen åt vi lunch på något litet mysigt ställe. Tanken var från början att gå på Mcdonalds dock. Sen fortsatte vi runt på Paris gator.
 
 
Kan sammanfatta lördagen som så att jag väldigt gärna åker tillbaka. Vi hade till exempel inte tid att besöka Eiffeltornet. Men jag kommer med största säkerhet åka tillbaka i februari med min värdpappa och David.
 
Återkommer med bilder från resten av helgen imorgon!
 
-

100 jours en France

Imorgon är det ingen vanlig dag. För då råkar det vara precis hundra dagar sedan jag lämnade Sverige. Hundra dagar har jag alltså spenderat i Frankrike. För att vara ärlig så vet jag inte om jag tycker att det är mycket eller lite. Det känns mest bara som.. ett konstaterande.
 
Men nu råkar det vara så att precis imorgon så händer något väldigt roligt. Efter jag slutat skolan imorgon vid 16 åker jag och min fina franska familj till Paris! Min värdpappas föräldrar bor i utkanten av Paris och vi ska bo hemma hos dem över helgen. Det blir andra gången jag besöker staden men min första gång var ganska länge sedan nu, tror jag var 12 år eller något liknande. Så ser jättemycket framemot det!
 
 
-

Jeudi

Idag började jag klockan nio. Somnade dock inte särskilt tidigt igår kväll så klockan 8.26 for jag upp ur sängen samtidigt som jag drog en liten ramsa med fina ord. 8.35 lämnade jag huset, spårvagnen brukar komma vid 8.42. Tackar mig själv för att jag inte tog mina klackar. Hinner precis.
 
Kliver av spårvagnen vid Maison Bleue tillsammans med en drös andra David-elever. Går de tre minuterna till skolan i ofrivilligt samlad trupp.
 
Har filosofi. Vi pratar om rättvisa och orättvisa. Och om naturlagar. Intressant som tusan faktiskt. 
 
Vid klockan tio varje dag har vi vår tio-minuters-rast. Då samlas alla elever i korridorerna alternativt utanför skolan för att ta sig en cigg. De som väljer att spendera rasten utomhus blir allt färre och färre då det blir kallare och kallare. Snart kommer det endast att vara rökarna kvar. Inte för att de är särskilt få dårå.
 
Ytterligare en timmes filosofi och efter det hade jag tre timmars lunch. Det är dock bara jag i min klass som slutar klockan 11 då jag inte har en-obligatorisk-klass-som-man-inte-gör-något-alls-på fram till klockan 12. Så idag bestämde jag mig för att äta hemma. Kände att jag behövde lite lugn och ro efter mina något förkortade morgonrutiner.
 
Hittar rester i kylskåpet, skinkpaj. Äter sjukt mycket paj här för övrigt. Efter det fixar jag håret och går igenom min två år yngre värdsysters garderob i jakt på en tröja, sjukt trött på mina egna kläder. Hittar en stickad en och känner mig nöjd igen, byter om. 
 
Vid 13.10 går jag den välkända sträckan till spårvagnen. Tar tillfället att lämna tillbaka ett par skor innan jag börjar igen klockan 14. Köpte ett par blåa klackskor. Sjukt snygga, svårare att matcha, synd.
 
Har historia i en timme. Det handlar om Paris och hur staden har byggts upp. Även detta är intressant, men svårare att hänga med då min lärare endast pratar och har en förmåga att lätt tappa ämnet.
 
En timmas engelska. Känner hur jag snart kommer att vara på samma nivå som mina klasskamrater. Okej kanske är att överdriva, så dålig är jag inte. Men engelskan blir sämre och sämre.
 
Slutar klockan 16. Min tidigaste dag och man inte räknar onsdagar då jag slutar klockan 10. 
 
Myser på café och pratar om livet efter studenten och andra viktiga saker med Jules.
 
Efter det vandrar vi hemåt tillsammans. Och nu sitter jag här. Allmänt glad och belåten med livet. 
 
-

Ebba tanpis


 
Jag har det så otroligt bra här. Humöret går i vågor men den mesta tiden så är jag väldigt glad. Sådär så att jag vill springa omkring och skrika lite typ. 
 
Känns dock verkligen inte som december då det vissa dagar blir upp emot nästan 15 grader. De har dock gjort ett väldigt bra jobb med att fixa julfint i stan. Julbelysningar överallt och någon form av marknad på torget. Ska visa det senare.
 
Nu väntar jag på att skidskyttet ska börja så jag ännu en gång får känna mig lite stolt över min stad där hemma. 
 
-

RSS 2.0