Det perfekta måttet

Två små frågor bland alla hundratals frågor var såklart längd och vikt. Vikten är ju inte så svår att ta reda på, längden däremot.
Jag har under de senaste två/tre åren varit 159 cm lång, aldrig över 160 cm. Jag skulle ju kunna skriva att jag är 159 cm, men tänk om jag har vuxit den där lilla centimetern. Ni förstår inte hur mycket längre jag skulle känna mig om jag var 160 cm lång.
Så självklart så var jag ju då tvungen att försöka ta reda på detta. Det är dock inte det lättaste när man bara har ett måttband som slutar på det perfekta måttet 150 cm. Lägg till att jag inte heller hade någon assistent, så jag skulle både stå mot väggen och läsa av måttbandet samtidigt som jag måste förflytta det för att få till de där sista tio centimeterna. Det slutade med att jag var omkring 180 cm så säkerheten i den mätningen går nog att diskuteras.
Fortsättning följer i den här extremt intressanta frågan.

Nu till ett lika viktigt problem: Ska jag, eller ska jag inte steka plättar till frukost?


                                            

-

Minsta lilla fel

Heter det höstlov eller heter det novemberlov? Det har varit min viktigaste fundering det senaste dagarna.

Nu har jag tänkt att knalla ner till Biostaden för att hämta ut biljetter till Breaking dawn-premiären. Jag har varit på alla andra Twilight-premiärer så det känns dumt att bryta en sådan tradition.

Resten av dagen så har jag tänkt att försöka göra klart så mycket som möjligt av de internationella handlingarna. Jag blir jämt så osäker när det är papper som ska fyllas i så här exakt, det känns som att om man gör minsta lilla fel så hamnar man i giljotinen.

Lämnade datorn ett tag igår och hittade nu lite trevliga grejer.-

Väldigt stolt

"Your letter should be written in English unless you are going to a French-speaking destination, then your letter should be written in French."

Den meningen kommer förfölja mig enda tills det där brevet är skrivet, så är det bara.

Bland alla dessa papper så fick man med en checklista på vad som skulle göras, den tror jag kommer att hjälpa till mycket. Jag är väldigt stolt över mig själv för jag har bockat av en av grejerna redan!Jag gick till skolsköterskan idag och bad om att få boka en tid hos skolläkaren för hälsoundersökning. Den första lediga tiden var dock inte förrän den 10 november, det vill säga fem dagar innan allt måste vara klart. Men det borde nog gå bra ju.

Nu måste jag bara boka en tandläkartid också. Det kändes otroligt läskigt så jag tror jag gör det på måndag eller något istället.

-

Mitt äventyr börjar

Jag har en bok som jag skriver i ibland, kalla det en dagbok om ni vill. För precis ett år sedan idag så skrev jag det här.

Det kom någon broschyr med posten idag, om att vara utbytesstudent i ett annat land ett år. Allt från USA till Sydafrika till Japan. Och jag fastnade i broschyren så jag var tvungen att läsa hela, och den var låång! Och jag fastnade direkt! Jag vill åka så grymt mycket! Antingen till Italien eller Frankrike.
Man får bo hos en värdfamilj och gå i skolan där. Då kommer man ju även att träffa nya personer och lära sig språket flytande. Det är rena drömmen för mig! Jag frågade även mamma om hon skulle kunna tänka sig att släppa iväg mig på något sådat och det skulle hon nog kunna göra! Hallå, jag är inte lite glad!

Idag var det precis ett år sedan jag fick upp ögonen för att åka på ett utbytesår. Det är nästan lite läskigt att det redan har gått ett år, men samtidigt så blir jag glad av att tänka på det. Det betyder att det inte är så lång tid kvar till mitt äventyr börjar.
Jag vet inte vad jag ska säga, jag har en härlig känsla i magen och jag vet att den kommer att hålla i sig!-
 


Inte riktigt beredd

Käre värld, vad mycket papper. Ska jag vara ärlig så var jag nog inte riktigt beredd på att det skulle vara så mycket. Jag vågar knappt berätta om allt som ska göras, men okej då. För att ni ska förstå och sympatisera med mig så tänker jag nu skriva precis det jag precis fick i min brevlåda: 

- Formulär A 1 Student Information
- F. (formulär) A 2 Placement Information
- F. A 4
- F. B 1 Student Health Certificate
- F. B 2 Student Immunization Record
- F. C 1 Host Family Letter
- Parents Letter
- Fotografier: C 2 passfoton och amatörbilder
- F. E 1 Request for Transcript


Jag förstår inte hälften av detta, vad ska jag göra? Vad ska en läkare/tandläkare/skolmänniska göra? Älskar även att de byter språk lite här och där.

En bra sak är dock att jag slipper göra några vaccinationer! Men däremot så recommenderas det att jag vaccinerar mig mot TBC (vad är det?).
Men jag måste skriva mitt brev till värdfamiljen PÅ FRANSKA! Hallå? Hur nöjd kommer jag bli på en skala 1-10 med det brevet då? Men visstvisst, var petiga då.

Grejen är nu bara att allt detta ska senast skickas in DEN 15 NOVEMBER. Det är ju typ imorgon!! Nej, jag är inte ett dugg stressad. Nu vet jag vad jag ska göra på mitt lov iallafall. 

Nu kände jag mig väldigt negativ. Men det här är något som jag har längtat efter länge, att sitta här och fylla i alla dessa papper, så jag ska inte klaga! Fast jo, det ska jag, för det här kommer bli riktigt drygt.Samtidigt så är jag väldigt glad, för det är nu det börjar!

-

Gissa vad

Gissa vad! Gissa!

Titta, titta! Ett brev! Från YFU! Woho!!
Ska jag öppna det?! Ska jag?! Jag ska! Jag ska öppna det nu!!!Jag vet inte om det syns, men det är ett skoavtryck på kuvertet. Jag blev så glad så att jag sprang från brevlådan och tappade det och råkade trampa på det. Haha.

MEN NU SKA JAG ÖPPNA DET!!

-

Jag är patetisk

Kände mig 90% säker på att idag var dagen. Men nej, jag har inte fått några brev, speciellt inte från YFU, jag blev så där otroligt besviken. Jag är patetisk, over and out.

Sen tycker jag att ni kan följa mig på Bloglovin, inte för att jag är en sån som brukar säga vad andra ska göra men jag tyckerhelt enkelt att ni kan göra det. 
Jag kommer ihåg min tid före det att jag började använda Bloglovin, jag förstår inte hur jag klarade av att leva. Jag skulle dö om jag inte fick använda det. Typ.En bild som inte har det minsta med texten att göra. Men vad gör det!

-


Lallade runt

Jag har varit i Frankrike en gång förut. Vi var på semester i Italien en vecka och när den veckan var slut så hoppade vi på tåget.
Ungefär såhär såg den tågresan ut, blåa pluttar står för tågbyte. (Ignorera det faktum att jag aldrig använder paint och se det som att jag är den mest begåvade paintanvändaren som existerar.)Sträckan från Italien till Marseille var så otroligt vacker! Tittade man ut genom fönstren på ena sidan så såg man berg och en massa små byar som såg ut som de hörde ihop med sånna där leksakståg som Stig-Helmer har. På andra sidan så såg man hav, sånt där turkost hav som det är i alla resebolagsreklamer. Lägg till strålande sol på det.

Paris är ju Paris. Vi var på Louvren, konstmuseet alltså. Jag var helt förtrollad och gick runt i flera timmar och tittade på alla målningar och skulpturer.
En resa upp i Eiffeltornet har jag också varit med om, det var fint. Sen lallade vi runt i staden lite och bara tittade på människor.Det var dock såhär länge sedan:-

Kolla läget liksom

Förresten så var jag, plus en ex-klassis, på vår gamla skola för ett tag sedan. Bara för att kolla läget liksom. Då passade jag på att fråga min favvolärare om hon kunde tänka sig att skriva en "teachers recommendation". (Då läraren skriver och rekommenderar mig eftersom jag är en så fantaaastisk elev) Inte för att jag vet om jag måste ha en sådan för att åka på ett utbytesår, eftersom jag inte fått någon information än, men jag antar det. Hon sa iallafall ja, så det var ju bra. Jag ska återkomma när jag vet lite mer. Fredagsmys med thaimat.

-

Inte kommer att hända

För sisådär tre månader sen så längtade jag som en galning till Frankrike och jag såg ingenting negativt med det. Nu går jag i en så grymt bra klass och jag skulle göra mycket för att få ta studenten med alla dessa människor. Jag blir lite sorgsen varje gång jag tänker på att det inte kommer att hända.

Och jag trodde aldrig att man kunde bli så bra vänner på så kort tid. Moa, Erika, Felicia, Towe och Lisa (även kända som Pompa, Gamba, Fillo, Töwviiie och Latte) det är er jag tänker på såklart. Ni förstår inte hur svårt det kommer bli för mig att lämna er!Hur jobbigt det än kommer att bli så ska jag självklart åka! Det är fortfarande något som jag längtar efter och jag vet att jag skulle ångra mig om jag inte åkte.

-

Samma år som jag

Den 15 oktober ska jag komma ihåg som det datumet då jag äntligen träffade på någon annan som ska åka med YFU samma år som jag. Utbytesstudent.ses forum är allt bra det!

Igår så var det för övrigt precis ett år sedan de här bilderna togs.Resa med fritidsgården till London för att se Arsenal spela Champions League. En såndär sak som jag aldrig förväntade att det ska hända just mig. An amazing trip! Och det känns som att det var en månad sedan, crazy hur tiden flyger iväg.

-

Det är den bilden

JAG HAR ONT I MIN FOT! Det är nu åtta veckor sedan jag gjorde illa mig, otroligt trevligt att det fortfarande gör ont. Brevlådan är tom och jag har skavsår av mina nya skor. Ja, jag har det bra.

Fransmän (och franskvinnor, eller vad säger man?) pratar typ inte engelska så jag kommer typ inte kunna prata med någon när jag kommer till Frankrike. De blir typ sura om man inte kan franska, det är den bilden jag har fått iallafall. Det ska bli spännande och se om det stämmer.-

Lite för ofta

Nu är det en vecka sedan jag borde ha fått mina papper från YFU, för det var typ en och en halv vecka sedan de skickade dem. Hmm... Samtidigt så kan jag ju inte maila YFU och fråga, det känns som att jag mailar dem lite för ofta och frågar typ samma saker hela tiden. Jobbigt problem, helt klart. Så jag fortsätter väl att vänta, antar jag.-

Stalka alla utbytesstudenter

Besöksrekord på bloggen igår, kul! Är det någon ny som har hittat hit så får ni gärna stanna!

Jag kom precis hem efter att ha fikat med Nina. Nina var en av de utbytesstudenter som jag träffade förra söndagen. Så det var trevligt att träffa henne igen! Vi pratade om allt mellan himmel och jord på svengelska. Det ska definitivt göras om!

Det är kul att prata med andra utbytesstudenter för då har man så mycket gemensamt. Och eftersom Nina redan har börjat sitt utbytesår så har ju hon mer erfarenhet än vad jag har. Så det är ju perfekt för mig! Så jag rekommenderar att prata med andra utbytesstudenter, ni behöver ju inte stalka alla utbytesstudenter men ni förstår principen.Sverige och Schweiz.

-

LegsSämst bild, I know.

Jag var inte hundra procent seriös när jag gjorde den här. Det resulterade i att jag inte är hundra procent nöjd med resultatet heller.

-

Det gör jag jämt

Vaknade med världens dimma utanför fönstret, trodde först att det var snö.Jag gillar att det håller på att bli kallare, dock så gillar jag inte att frysa och det gör jag jämt.

Jag kan faktiskt inte låta bli att jämföra med lite sydligare breddgrader. Inte för att det är så stor chans att hamna just här, men här skulle jag kunna bo nästa år vid den här tiden:

Istället för det här:

Tror jag måste sluta cykla till skolan snart, för låset på cykeln kommer snart att börja frysa igen.

-

Utbytesstudent.se

Min blogg finns nu med på utbytesstudent.se.

Här är min presentation om någon är intresserad!

Vem är du? :)

Jag heter Ebba Blixth, född 1995 och jag är bosatt i Östersund. Går just nu jag ettan på Wargentinskolan där jag läser natur med internationell inriktning. Stor del av min fritid går åt till skolarbete, men jag spelar fotboll, åker slalom, ritar och är med vänner så mycket som jag kan. Älskar kardemummabullar, snö, böcker och att skratta.                                                                                                                                                                 

Hur ser en vanlig dag ut för dig just nu?

Väckarklockan ringer runt 06.30, jag gör mig klar för att gå till skolan. Skoldagen slutar omkring 15-16 och då går jag antingen hem eller umgås med vänner. Några timmars skolarbete på eftermiddagen kläms oftast in också. På kvällen har jag ofta fotbollsträning och sen är dagen i princip slut. Inte så mycket variation med andra ord.

 

Varför ska personer följa din blogg?

Jag älskar att skriva, för det första. Jag tror att det kan vara roligt att följa någon som åker till ett lite mer annorlunda land och även ett helt nytt språk. Kommer variera bilder med hur det går med språket, skolan och vem vet allt. Jag skriver mina egna synpunkter och åsikter, förhoppningsvis på ett sätt som många kan känna igen sig i.

 

Vad gjorde att du ville åka iväg som utbytesstudent?

Uttrycket ”utbytesstudent” var, för två år sedan, ett uttryck som hördes lite då och då men jag tänkte aldrig på vad det egentligen var. Sedan, i oktober 2010 fick jag hem en broschyr med posten, vad den handlade om kan ni nog lista ut.  Sedan dess har jag inte drömt om någonting annat än att åka på ett utbytesår, jag kände direkt att det här var något som jag ville göra. Jag vill se och uppleva en ny kultur i ett nytt land, det har nu blivit min största dröm!

 

Hur funderade du när du valde värdland? Regionsval?

Många ser USA som det självklara valet, jag hade däremot aldrig USA i tankarna när jag valde värdland. Jag valde mellan Italien och Frankrike. Frankrike blev mitt val på grund av att jag har grunderna i franska redan. Nu ser jag däremot inte det som en anledning då jag känner att jag kommer vara lika mycket nybörjare på franska som jag hade varit på italienska. Men jag har nu vuxit i mitt val och jag skulle inte kunna tänka mig ett annat land! Det kan tilläggas att jag är ett stort fan av mat och det gör ju inte saken sämre precis.

Vad det gäller regionsval så kan man inte göra det med organisationen jag åker med, YFU. Jag vill allra helst bo i södra delarna av landet, men jag skulle nog inte ha gjort regionsval även om jag skulle ha haft möjlighet till det. Det känns viktigare att få en familj som passar just mig till hundra procent.

 

Vilka är de största rädslorna nu innan du åker iväg?

Utan att tveka så skulle jag säga alla så kallade ”oskrivna regler”. Får man ha på sig pyjamas under frukosten eller inte? Vad ska jag kalla min värdmamma/värdpappa? Kan jag sitta var jag vill vid matbordet? Osv… Kan verka löjligt men jag tänker onödigt mycket på sådana saker. Jag har även väldigt dåligt lokalsinne, så jag kan bara hoppas att jag inte virrar bort mig totalt. 

 

Vad ser du fram emot mest när du tänker på ditt utbytesår?

Jag tror att jag ser mest fram emot att få lära känna nya människor från hela världen, men jag ser framemot varenda liten sekund av mitt utbytesår!

 

Vad längtar du efter just nu?

Just nu längtar jag efter snö, vintern och tills det är dags att flytta till la France!-


Kommer när det kommer

Fortfarande inte fått de internationella handlingarna från YFU. Brukar det ta fyra dagar för ett brev att ta sig från Stockholm till Östersund? Aja, får väl tanka att det kommer när det kommer.

Franskaprov idag. Det första franskaprovet någonsin som jag inte känt mig som en riktig looser efteråt. Det kan ha gått bra faktiskt. Men man ska ju inte ropa hej.He's awesome, tillsammans med de andra, EM woho!

-


Kommer ihåg

Jag anmälde mig precis till att vara med på utbytesstudent.se:s blogglista. Hemsidan har precis öppnat för oss som åker 12/13 att skapa en bloggprofil. Herregud, jag kommer ihåg när 11/12orna inte ens hade en bloggprofil där. Och nu är det min tur!

-


Påhittat teckenspråk

Två av dagens punkter är nu avklarade. Träningen, som skulle bära eller brista, brast. Nu tänker jag inte försöka träna fotboll igen förrän efter oktober. Löpning får agera träning för min del framöver, det är ju faktiskt inte fy skam.
Utbytesstudentträffen gick jättebra! Lite stelt i början men väldigt trevligt! Det var fem-sex utbytesstudenter om man inte räknar med mig. Tjeckien, Schweiz x2, Ecuador, något-östeuropeiskt-land och jag har säkert glömt någon. Så jag tror att jag har pratat mer engelska än svenska idag och en viss mängd påhittat teckenspråk.
Mitt i allt så började det snöa och jag tror att hon från Ecuador aldrig hade sett snö förut. Så det var lite kul att se hennes reaktion!

Tredje punkten, pluggandet, ska väl snart bockas av den med, snart.Det är ju härligt att spela fotboll med snö i luften.

-


Post arrival

Det ska vara någon Post Arrival-träff här i Östersund idag. Det är en träff för de utbytesstudenter som är här i Östersund i år. Jag blev inbjuden till den jag med, så klockan två ska jag åka på det. Det ska bli kul! Jag har inte träffat någon av utbytesstudenterna här i stan än, jag tror att det är typ fem stycken faktiskt.

Så det ska jag syssla med idag! Plus skolarbete och träning. Jag har inte tränat på riktigt på ganska exakt fem veckor, på grund av min fotskada, det känns ju bra. Men idag ska jag prova att träna, det får bära eller brista.-

Bil på kvällen

Jag har lust att skriva någonting.
Ni vet den där känslan som man kan få när man åker bil på kvällen, oftast vintertid? Den där mysiga känslan som inte riktigt går att beskriva. Ungefär så känner jag när jag tänker på mitt kommande Frankrike-resa. Det är antagligen det sista jag borde känna. Den där bilkänslan känns alltid så varm och trygg, det jag ska göra är så långt ifrån det man kan komma (dock kanske inte den varma biten). Jag kommer inte känna en enda människa och utifrån det ska jag skapa mig ett liv i ett helt nytt land och en helt ny stad/plats. Det är inte trygghet för mig iallafall.
 
Ibland så smyger det sig dock in en annan känsla, den där ensamhetskänslan som kommer när man till exempel har tappat bort sina vänner på stan och man går planlöst omkring och spanar efter ett bekant ansikte. Den osäkerheten, den känslan gör hela året så mycket mera verkligt.
 
Jag har alltid varit en sådan människa som alltid följer efter alla andra. Jag är aldrig den som går i täten. Vad ska det andra tycka? En sådan människa har jag varit hela mitt liv, jag har aldrig överhuvudtaget lämnat min trygghetszon. Jag känner dock att jag har vuxit otroligt mycket som människa de senaste månaderna, jag har tagit fler risker, träffat nya människor, gått i täten och inte tänkt efter för mycket.
Det är otroligt härligt att slippa vara dödligt nervös inför minsta lilla sak. I åttan vågade jag knappt gå till skolan själv utan var alltid tvungen att gå med en kompis. Det har jag svårt att föreställa mig idag, jag vågar så mycket mer nu. Och jag vill så mycket mer nu.

Jag vill åka till London och jag vill åka till Paris. Mysigare städer får man leta efter. Jag vill resa till Indien, jag vill hoppa fallskärm, jag vill lära mig åka longboard, jag vill lära mig spela schack, jag vill bli asfull och däcka på någons soffa, jag vill äta äcklig flygplansmat med lock för öronen, jag vill klippa ut gubben på en hundralapp, jag vill tycka om sushi, jag vill åka högst upp i Eiffeltornet, jag vill bli bäst på att teckna, jag vill bygga en trädkoja, jag vill vinna en miljon, jag vill plugga i England, jag vill vara volontär i Afrika, jag vill bli bra på att laga mat, jag vill heja på okända människor på bussen, jag vill få A i fysik, jag vill hålla andan i två minuter, jag vill åka som utbytesstudent till Frankrike och jag kan hålla på hur länge som helst.
Det bästa är att det inte känns omöjligt. Ingenting känns särskilt omöjligt just nu. Jag kan inget annat än att le! 
-

I början av nästa vecka

Sandra från YFU:

"Hej Ebba!

    Ursäkta mitt sena svar. Jag kommer att skicka ut de internationella handlingarna idag så du borde få dem i början av nästa vecka. Härligt att du är så ivrig :)!
    Trevlig helg!
    Sandra"

JAAAAAA!Detta ska föreställa att jag är glaad!

-


I bilder

Jag älskar hösten, den är fiiin!

Erikas bild.Jag tänker typ alltid i bilder just nu. Bilder ska ju skickas till Frakrike på mig, som blivande värdfamiljer ska se. Men när det nu blir återstår att se, inga nya brev än så länge. 

-


Jag slipper springa

Jag kunde inte låta bli, jag mailade precis till YFU och frågade när alla ansökningshandlingar och allt kommer att komma. Hur otålig får man bli? Men då får jag ju ett svar iallafall och så jag slipper springa till brevlådan det första jag gör efter skolan om de inte kommer att komma inom de närmsta veckorna/dagarna.

Men nu ska jag äta tårta!


Min dag idag

Jaa, idag är det min (och Zlatans) dag!
16 år är jag från och med idag, myys. Förstå hur mycket som kommer att hända det här året, nästa gång jag fyller år kommer jag att vara i ett helt annat land med helt andra människor. Jag ler när jag skriver det här, för jag har så otroligt mycket att se framemot!
Men nu ska jag njuta av den här dagen!

 

-

RSS 2.0