Under sommarlovet

Jag köpte min dator den 16 februari för att vara lite för precis. Häromdagen gick den sönder för tredje gången så det var bara att lämna in på lagning igen. Det känns ju som att jag borde få häva köpet eller liknande. Jag tror att jag måste lusläsa konsumentköplagen eller något. Men problemet är ju att det sedan måste översättas till normal svenska innan det går att tyda något av det som står där. Men jag har ju ett helt sommarlov på mig.
Det känns ju inte lite osäkert att ta med en halvt trasig dator till Frankrike nästa år. Och glöm att jag ska lägga ner pengar på en ny, för de pengarna existerar inte för tillfället.

Sen undrar jag när det börjar bli dags att söka stipendier och grejer? Bara att hitta lämpliga stipendier känns ju inte som en dans på rosor, så att säga. Men YFUs stipendier verkar gå att söka redan nu.
De har fyra olika typer och jag har tänkt att söka två av dem. Jubileumsstipendiet och Europastipendiet. Jag tror att jag ska satsa på att skriva de texter som krävs nu under sommarlovet, eftersom jag vill lägga ner mycket tid och ork på dem så att jag blir helt nöjd. Annars kommer jag verkligen ångra mig, jag har en förmåga att älta sådana saker lääänge.
Sedan så behövs det rekommendationsbrev från minst en lärare också. Det kan man ju faktiskt vänta lite med. Att störa en föredetta lärare med en sådan sak känns inte som första prioritet såhär i början på sommarlovet.


Svart på vitt

Seriöst, jag måste bara prata om vädret lite mer. Det kan inte ha varit mer än två-tre solfyllda veckor den här sommaren/våren. I påskas var det tydligen väldigt fint väder + sista skolveckan, då det var soligt iallafall tre dagar av fyra. Senaste matchen (i förrgår) funderade jag helt seriöst på att ta på mig underställ under matchkläderna. Hallå, i slutet av juni??!
Om det verkligen måste vara mindre bra väder så kan det väl lika gärna spöregna, det är ju iallafall mysigt. Typ.

Från det ena till det andra så kan jag meddela att det faktiskt är ganska skönt att ha slutat grundskolan. Nu känns det mer som att jag inriktar mig på det jag verkligen vill hålla på med och lämnar vissa typer av människor bakom mig.
Om jag inte minns fel så är det den 1 juli som jag får gymnasiebeskedet. Jag längtar lite, för då går det att skåda svart på vitt. Däremot så är jag hyfsat säker på att jag kommer att komma in på natur internationell (där alla ämnen läses på engelska) som jag har sökt. För jag är väldigt nöjd med mina 300 poäng som jag i slutändan skrapade ihop.
Däremot så känns det inte som att jag kan njuta fullt ut av att börja gymnasiet. Jag vill ju egentligen att hela ettan ska gå riktigt fort. Det går inte att längta till skolstarten i år för mina tankar ligger på skolstarten nästa år, som kommer äga rum ett antal 100 mil söderut. Skolavslutning.Elle s'appellait Sarah

Det var nästan fint väder idag, vinden förstörde som vanligt allt.

Jag har kommit på att jag förstår ganska mycket franska. Det känns väldigt fräsigt. Jag blir liksom glad av att höra franska på grund av att jag vet att jag snart kommer att kunna det språket hyfsat bra. Jag försöker därför se så många franska filmer som jag kan. Nyligen såg jag en riktigt bra film, "Sarahs nyckel"/ "Elle s'appellait Sarah". Den utspelar sig delvis under andra världskriget i Paris.
Jag såg den på skolbio med klassen och hade inga som helst förväntningar. Skolbio, liksom... daah.
Det var hyfsat sorglig, men jag rekommenderar den verkligen, grymt bra!
-

Fransk klubb

Spelade match idag. Vi förlorade, det sög.
Men jag har tänkt lite på det här med fotbollen. Tänk vad kul om jag skulle hitta ett lag i Frankrike som jag skulle kunna spela med. Det känns ju även som ett väldigt bra sätt att träffa nya människor på ju.
Jag har redan format statusuppdateringar på facebook i mitt huvud. Något i stil med att jag blivit köpt och värvad av en fransk klubb. Ha... Näe men något måste man ju underhålla sig med en stormig kväll som denna.
-


Stressad

Gå in på YFUs hemsida, läsa alla trådar på utbytesstudent.se's forum, läsa alla utbytesbloggar... Och för att göra det hela ännu mera spännande så kan man göra dessa saker flera gånger. Tillslut så lär man sig vad det står och behöver knappt titta på texten längre.
Smarta människor har nog förstått vid det här laget att jag har kommit in i en period av stor utbytesmania. Jag antar att det till störst del beror på att 11/12:orna snart åker iväg. Jag läser överrallt om folk som får värdfamilj eller ett avresedatum. Det gör mig lite stressad. Det känns nästan som att Frankrike inte kommer att finnas kvar när det är min tur att åka. Jag kan intyga er om att det är en konstig känsla, helt klart.

Men jag har upptäckt vad som får mig att lugna ner mig och inte stressa. Det är att teckna. Jag hade en period för cirka ett halvår sen då jag inte gjorde annat. Och nu när jag har sommarlov så har jag fått tid till att plocka upp pennan igen.

Detta är vad jag har åstadkommit sedan skolan slutade den 10 juni:Den högra är dock inte klar än. De tråkigaste delarna kvar så det kan ta ett tag...
Jag drar en vild chansning och säger att den vänstra tog 7-8 timmar att göra. Grymt tidsfördriv.

Om vi säger 7 timmar så hinner jag, till denna period nästa sommar, göra ungefär 1251 stycken liknande porträtt. Men eftersom vi är konstruerade till att behöva sova så halverar vi det och får fram ca 625 porträtt. En onödig tanke bara.


-

Häftigt

Som jag skrivit tidigare så kom idén om ett utbytesår väldigt plötsligt för mig. I början var det bara en av alla de där sakerna man kan göra, om man vill. Jag tror att jag inte tog det helt seriöst förrän jag berättade om det för mamma. Hon kommenterade det med något i stil med "Det där kan du väl göra". Jag hade snarare väntat mig ett nej eller att inget intresse för saken skulle visas.
Det fick mig att verkligen börja tänka igenom saken mer seriöst. Det blev något som jag skulle kunna genomföra och det tog inte lång tid innan jag visste att jag skulle göra det.
Jag har frågat många gånger om mina föräldrar är villiga att lägga ner så mycket pengar på ett utbytesår för mig. Eftersom att året är i utblidningssyfte så har de sagt ja från början.

Det har redan gått åtta månader sedan jag först började längta. Om ytterligare åtta-nio månader, drygt, så skulle jag redan kunna fått min värdfamilj. Hur häftigt är inte det?!


Positiva tankar

Det är ju faktiskt inte så länge kvar. Till augusti 2012 när jag troligtvis åker, alltså.Den tanken blev jag glad över.


-

Rektorns kontor

Jag kom nyss hem efter att ha varit på (föredetta) skolan. Vi skulle ha vattenkrig i fredags men det gick tydligen inte för sig så min vattenpistol hamnade på rektorns kontor. Trevligt. Men jag gick iallafall och hämtade den idag. Det kändes som att det verkligen var sista gången som jag var in på Parkskolan. Innan jag skulle börja sexan så var det den största och läskigaste skolan som fanns. Jag trodde aldrig att jag skulle lära mig att hitta där och att jag skulle virra bort mig det första som jag gjorde. Nu har dock den skolan blivit en trygghet för mig och jag antar att det hänger ihop med min underbara klass.
Det slog mig för ett tag sedan att jag kanske aldrig kommer att komma så nära en så stor grupp människor igen. Jag kommer ju trots allt gå i fyra olika klasser på fyra år. Jag hinner börja ettan med en klass för att sedan få en ny i Frankrike. Efter det så hamnar jag i ytterligare en ny. Men vem vet? Förhoppningsvis så blir det hur bra som helst.
-

Inte på träd

Jag sitter här just nu och är lite sad över att jag inte ska åka utomlands i sommar. Jag blir kvar här i Östersund. Inte för att det är något fel med det, däremot så är det väldigt fel av mig att vara ledsen över det. Jag var faktiskt på Cypern på påsklovet och hade en väldigt trevlig tid. Det är bara det att jag nästan alltid har tankarna utomlands. Därför så känns det lite tomt.
Men det jag märkte med Cypernresan var att jag verkligen inte är något chartermänniska. Det var första gången jag åkte på charter och jag blev lite chockad över att hitta en sådan sak som Mariekex i affären. Och sen så är ju själva grejen med att åka utomlands att inte någon förstår vad man säger när man pratar svenska. Haha, enligt mig alltså. Jag vill kunna utforska stället man åker till och ta reda på busstider och öppettider själv. Vara mer självständig alltså. Vartannat år brukar vi (släktingar på mammas sida) åka på sådana resor. Vi hyr ett hus någonstans och har det fint. I år är det dock ett mellanår så jag kommer ändå inte att behöva ha något pass i sommar (som för övrigt har gått ut nu).
Dock så hade jag hellre velat vara hemma nästa sommar istället. Sommaren före the big thing liksom. Men jag får väl se hur jag känner då, jag kanske stannar hemma helt enkelt. Det är ju dyrt att åka utomlands och pengar växer så vitt jag vet inte på träd.


-

Vanligt

Jag reagerar varje gång någon nämner ordet Frankrike eller utbytesstudent. Därför har jag också börjat märka att det är ganska många i min omgivning som känner någon som har varit iväg på ett utbytesår. Är det verkligen så vanligt? Det trodde jag i sådana fall inte det, men det är väl bara kul.

Iallafall så har jag idag och igår tjänat ihop drygt 400 kr. Pengar rullar in som det ska... osv. Närå.
Men allt ska sparas! Om jag inte kommer på att det verkligen är något som jag behöver. Det är ju faktiskt drygt ett år kvar och jag har redan lagt undan mer pengar än jag trodde att jag skulle ha gjort vid den här tiden. Känns ju bra.
Nä men seriöst! Det är inte så länge kvar ändå. Jag kommer ihåg skolavslutningen efter åttan hur väl som helst. Den känns verkligen inte som att den är ett år bak i tiden. Därför så är jag övertygad om att det här året kommer att gå minst lika fort. Jag hoppas bara att jag kommer att vara lika entusiastisk när det väl är dags. 
-

Bara för att...

Jag har alltid velat skriva en sånhär lista av någon anledning...


Nämn något som gjorde dig glad igår:
Lunchen. Det var nog den godaste potatissallad jag ätit!

Vad gjorde du kl 08 imorse:
Sov.

Vad gjorde du för 15 min sedan:
Lallade runt på Facebook.

Det sista du sa högt:
"Du stängde inte dörren!"

Det senaste någon sa till dig:
"Nä, juste."

Vad har du druckit idag:
Hm, bara vatten tror jag.

Vad var det senaste du åt:
Jag norpade en kall mackaron(stavning?) ur kastrullen...

Vad var det senaste du köpte:
En engångsgrill.

Vad är det för färg på din ytterdörr:
It's blue.

Vad är det för väder hos dig nu:
Tro att det hänger åska i luften.

Godaste glassmaken:
Äter sällan glass men jag skulle tippa på choklad.

Tror du på kärlek vid första ögonkastet:
Njaa, kanske om man har tur.

Sover du tungt:
Oja, jag skulle knappt vakna av brandvarnaren.

Drömmer du mardrömmar:
Näe, väldigt sällan. Jag kommer bara ihåg en mardröm som jag har haft. Den innehöll en massa spindlar...

Trivs du med ditt jobb:
Beror på vad man menar med jobb... Men jag säger väl ja på den frågan då.

Favoritklädsel:
Shorts och converse!

Favoritlåt just nu:
"All yours" med Metric.

Vad ser du om du tittar till höger:
En garderob...

Vad gör dig glad just nu:
9 röd-gruppen på Facebook. Där min älskade klass finns samlad!

Vad ska du göra härnäst:
Tror nog att jag tänker titta på ett avsnitt av Heroes.

Höger eller vänsterhänt:
Höger.

Humör just nu:
Synd att klaga.

Favoritgodis:
Dumle!

Kläder just nu:
Jeansshorts + svart linne. 

Sommarplaner?:
Inte så många faktiskt. Storsjöcupen (fotboll) 4-9 juli, sommarjobb på Jamtli 2-21 augusti. Någon slags tripp någonstans blir det säkert också, hoppas jag.

Hur många kuddar sover du med:
Två.

Spelar du något instrument:
Jag spelar piano och gitarr då och då för att det är kul. Sen har jag spelat fiol i ca 5 och ett halvt år men jag slutade för något år sedan tyvärr.

Morgon eller nattmänniska:
Jag är som mest koncentrerad och fokucerad när jag vaknar, under dagen så går det utför. Men samtidigt så har jag väldiga problem med att gå och lägga mig...
 
Vad är viktigast för dig:
Att må bra.

Är du kittlig:
Ja, ibland.

Snarkar du:
Näe, det tror jag inte.

Stjärntecken:
Våg.

Äckligaste insekten:
Spindlar!

Längtar du mest efter just nu:
Frankrike!!Tanken var att jag skulle se tuff ut. Om någon undrade alltså.


-


Ut i världen

Jag har egentligen aldrig varit den som längtat efter att få lämna kalla och trista Sverige. För inte så länge sedan så drömde jag inte om något annat än ett liv i en svensk stad tillsammans med en familj. Inte för att det är något dåligt med det, absolut inte. Det var precis så jag ville ha det. Däremot så har jag alltid gillat att resa men jag har aldrig haft tanken på att bo utomlands. Nu vill jag inget hellre än att prova vingarna på annat håll.
Om jag inte minns fel så var det nog i samma veva som Explorius broschyr landade i min brevlåda i oktober som dessa tankar kom. Jag visste knappt att man kunde vara utbytesstudent då men det tog inte många minuter innan jag visste att det var det jag ville bli.
I mina tankar har jag nu hunnit ett steg längre. Man skulle lite flummigt kunna säga att jag redan varit i Frankrike ett år i min hjärna. Därför så har jag nu även börjat fundera på att plugga utomlands efter gymnasiet också. Vem vet, jag kanske till och med flyttar tillbaka till Frankrike. En anledning till att jag vill åka på ett utbytesår är för att det är en sådan bra möjlighet att skaffa kontakter utomlands. Det gäller inte bara i Frankrike utan i hela världen. Känner man människor på lite olika håll så är jag övertygad om att resten av världen inte kommer att kännas så avlägsen.
Jag vet inte riktigt vad jag vill säga med detta mer än att jag verkligen vill ut i världen. Jag vill se och uppleva nya saker. Jag vill vidga mina vyer.

-

Snygga fransoser

Hm? Jag är ju dum i huvudet som är vaken just nu. Jag ska spela match imorgon och borde därför ligga och drömma om snygga fransoser. Jag får väl försvara mig med att för 24 timmar sedan hade jag inte kommit innanför dörren. Men då var det ju kvällen efter avslutning, nu är det bara kvällen efter en riktigt kvav, varm och trött dag.
Jaja.Sweet dreams.

-

Sommarlov

Happ. Då var det sommarlov. Inför det är det blandade känslor, jag kommer verkligen att sakna min underbara klass. Eller föredetta klass kanske man måste säga. Brännbollen i onsdags gick bra förresten, vi vann. Woho!

 

Jag till höger. Vi var utklädda till boxare, det vet jag inte hur bra det syns men kul hade vi iallafall!

För någon dag sedan fick jag hem ett brev med mitt arbetsscema för i sommar. Jag har fått sommarjobb via kommunen på Jamtli, alltså ett museum med rollspel. Jag kommer att vara en av de utklädda snubbar som kommer att befinna sig i utomhusmiljöerna. Det ska bli ganska kul, chill liksom. Pengarna jag tjänar på det ska dock sparas. Jag behöver alla pengar jag har när jag kommer till France. Hellre ett roligt år där för att jag inte behöver oroa mig för pengar än en ny outfit just nu, typ.

-

Grymt sorgligt

Jag upptäckte precis att mitt pass går ut om några dagar. Ska bli ganska skönt att få ta en ny bild då jag är elva på mitt nuvarande pass. Och då är det ju självklart att det första som jag ska koppla ihop det med är att mitt nya pass är det som jag kommer att ha i France. Woho! Bara en sådan sak!

Imorgon är det Parklyran (brännbollsdag) på skolan. Min klass kommer lätt att vinna hela kalaset. Grymt sorgligt bara att vi kommer att splittras nu, kommer sakna alla! Men jag antar att det står för förändring, för det kommer ju att vara ganska mycket av den varan framöver.Vi spelade paintball förra veckan, riktigt kul! Men aj vad ont kulorna gjorde, fick ju blåmärken av dem ju!


-

I höst

Det där med att alla papper skulle komma först i höst kan ju gå och dö. Jag vill komma igång på riktigt nu! Då kommer allt att kännas mycket närmare än vad räknaren där uppe i hörnet säger. Idag har varit en sådan dag då jag knappt tänkt på något annat än utbytesåret. Det är inte den första och kommer inte att vara den sista. Det var bara det jag ville säga, så ha det bra.Jag håller hårt om de få (spegelvända?) papper som jag dock redan har fått. 

Något nytt

Helo!
Låg nyss ute på altanen för att bättra på brännan, men såklart så ska solen gå i moln. Molnigt plus vind gör att de 20 graderna känns som 15, högst... Men Jämtland i mitt hjärta.

Det här med vädret är något som jag funderat ganska mycket runt. Det kommer ju att bli varmare klimat runtomkring mig hur som helst när jag flyttar till Frankrike. Men jag kan ändå inte låta bli att hoppas på att få en placering i södra delarna. Det skulle faktiskt vara ganska skönt att slippa snön för ett år, även fast jag gillar vintern. Jag vill ju uppleva något nytt ju!

Helst av allt så skulle jag vilja hamna i Bordeaux- Toulouse-området. Då skulle jag bli glader. Men samtidigt så tror jag att det blir bra var jag än hamnar.


Bild från i julas.

En broschyr som fångade mitt intresse

I oktober 2010 så fick jag hem en bunt med broschyrer och reklam som nästan alla handlade om olika skolor och gymnasievalet. Det var inte första gången då det bara strömmade in brev angående gymnasier under den perioden och jag var föga intresserad när jag bläddrade igenom katalogerna. Men det var en broschyr som fångade mitt intresse. Vad den handlade om kan ni nog lista ut. "Åk på ett utbytesår, det bästa året i ditt liv!" (något sånt..), den texten prydde framsidan och jag kunde inte låta bli att läsa hela.
Sedan dess har jag varit fast. Tanken att åka iväg som utbytesstudent har aldrig legat långt bort.

Jag har egentligen aldrig haft det där riktiga suget efter att åka till USA som jag vet att många har. Så USA var inte ett alternativ för mig när jag skulle välja var jag ville åka. Jag har däremot alltid gillat Frankrike och kulturen och klimatet där så valet blev i slutändan ganska enkelt. Det var till Frankrike jag skulle.

Den 5:e januari skickade jag in en intresseanmälan till organisationen YFU. Jag funderade mycket fram och tillbaka angående vilken organisation jag skulle välja och efter listskrivande och jämförelser så vann YFU.

Nu har jag blivit accepterad av YFU och i det nyligaste brevet fick jag reda på att allt det riktiga pappersarbetet kommer dra igång först i höst. Så jag antar att det bara är att vänta!

Jag måste bara tillägga att jag är väldigt tacksam över hur tillmötesgående mina föräldrar var när jag sa att jag ville åka som utbytesstudent. De står bakom mig och mitt beslut att åka iväg och det är jag lättad och glad över.


Och med detta så välkomnar jag er till min blogg, som till kommer att handla om mig och därför väldigt mycket om mitt kommande utbytesår. 

Så tjingeling för nu!

RSS 2.0