I skolan

Hur är disciplinen i skolan, lika sträng som man hört? Å går ni även på lördagar?
 
Jag skulle faktiskt inte säga att det är så pass strängt som man kan tro. Men jämför man med den svenska skolan så är det väldigt stikt. Är dock ganska svårt att jämföra med Sverige då lektionerna ser annorlunda ut här. Som jag skrev för ett tag sedan så består nästan all lektionstid av att läraren står framme vid tavlan och undervisar och eleverna antecknar. Alltså så blir det aldrig den där ofokucerade atmosfären som lätt uppstår när man får arbeta på egen hand hemma i Sverige. Skulle man, som elev, undra något under lektionerna så är det bara att räcka upp handen och fråga dock.
 
Sen är det en helt annan stämning i den franska skolan. Här kallar man ju till exempel inte sina lärare vid förnamn. Utan det är Madame eller Monsieur följt av efternamn. Och jag skulle aldrig kunna säga du till en lärare, utan här säger man ni. 
 
Folk här blir helt chockade när jag beskriver hur avslappnad stämningen är mellan lärare och elever i Sverige. 
 
Plus att dagarna här är längre i genomsnitt. Jag börjar 8 eller 9 och slutar 18 eller 17 alla dagar förutom onsdagar.
 
I min skola går man inte på lördagar. Förutom om man typ är med i orkestern eller något sådant tror jag. Men jag vet att det varierar då till exempel Emilia, den handra svenska tjejen här i Angers, ofta har prov eller liknande på lördagsförmiddagar. Så det är lite olika!
 
-

Kommentarer

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0